4 tips bij een bedrijfsoverdracht

Geplaatst op

Ga je je bedrijf verkopen? Dat is een ingewikkeld, maar ook heel belangrijk proces. Je wil dat je bedrijf in goede handen is, dat het voor jou voordelig uitpakt en vaak komen er ook nog eens emoties bij kijken. Het verkopen van je bedrijf kan dus behoorlijk veel stress opleveren. En deze psychologische factoren kunnen een succesvolle overdracht soms wel eens in de weg staan. Daarom geven we je in deze blog 4 tips voor een bedrijfsoverdracht. En heb je hulp nodig van een advocaat? Dan kun je terecht bij SWDV Advocaten voor een SWDV advocaat ondernemingsrecht.

Een professional inschakelen

Ten eerste is het heel verstandig om een professional in te schakelen. De bedrijfsoverdracht is een van de belangrijkste momenten in je carrière als ondernemer. Waarschijnlijk doe je dit maar een keer in je leven, en het is dan ook belangrijk dat alles goed verloopt. Voor jou kan dit emoties met zich meebrengen, en je hebt waarschijnlijk weinig ervaring met het hele proces. Het is dus heel slim om een professional in te schakelen die je hierbij kan helpen. Begin hier op tijd mee en stel een team samen die je gaat helpen in het hele proces van de voorbereiding tot de daadwerkelijk bedrijfsoverdracht.

Niet overhaast te werk gaan

Bij een bedrijfsoverdracht is het belangrijk om niet overhaast te werk te gaan. Het is normaal dat een bedrijfsoverdracht veel tijd in beslag neemt, en dat is dan ook niet voor niets. Dit is een ingewikkeld proces en het is dan ook belangrijk om elke stap goed voor te bereiden en er goed over na te denken. 

Niet te lang verbonden blijven

Misschien vind je het lastig om je bedrijf los te laten, maar het is beter om niet te lang aan het bedrijf verbonden te blijven. Het is namelijk helemaal niet voordelig om twee kapiteins op een schip te hebben. De wisseling kan lastig zijn, maar het is echt beter om op tijd los te laten.

Emoties helpen niet bij onderhandelingen

Het is heel logisch dat er emoties komen kijken bij de overdracht van je bedrijf. Je onderneming is je levenswerk, en de overdracht is dan ook een emotioneel proces. Alleen in sommige gevallen is het helemaal niet handig als deze emoties de overhand krijgen. Tijdens de onderhandelingen helpen emoties bijvoorbeeld totaal niet. Het is dan ook beter om de onderhandelingen over te laten aan een adviseur die objectief is. Onderhandelingen kunnen ingewikkeld zijn, en een adviseur heeft hier al ervaring mee. Daarnaast kan een adviseur je ondersteunen bij alle fases van het proces en je helpen om de emotie te scheiden van het zakelijke aspect.

Gerelateerde berichten

Hoe weet je of een baan bij je past?

Als je moeite hebt met het vinden van vacatures Rotterdam, weet je misschien nog steeds niet of de baan bij je past. In een ander geval kun je je...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden