Omgaan met een echtscheiding op je werk

Geplaatst op

Je kunt het geluk hebben dat je splitsing met je partner of echtgeno(o)t(e) vriendschappelijk is, maar een echtscheiding blijft een moeilijke periode. Je gaat door een belangrijke gebeurtenis in je leven, en het zal je werkleven beïnvloeden, of je het nu leuk vindt of niet. Maar hoewel dit soort overgangen moeilijk kunnen zijn, zijn er een paar maatregelen die je kunt nemen om er zo soepel mogelijk doorheen te komen. Vraag eerst deskundig juridisch advies over hoe je het beste te werk kunt gaan. Pas vervolgens deze checklist aan op basis van je behoeften.

Vertel het aan je baas

Je baas moet weten dat je door een echtscheiding gaat, net zoals hij of zij moet weten dat je ouder ziek is of is overleden, of dat je een baby verwacht. Deze gebeurtenis zal je leven veranderen, en je hebt alle recht om van je manager te verwachten dat hij of zij redelijke aanpassingen voor je maakt wanneer het gebeurt, maar je moet er wel over praten. Welk gesprek je ook met je baas hebt, het is vertrouwelijk. De sleutel is om de details over te slaan en vast te houden aan de logistiek: Je bent gescheiden of wettelijk gescheiden, je bent vastbesloten om op koers te blijven met je verantwoordelijkheden zoals gewoonlijk, maar je kan enige flexibiliteit in de planning nodig hebben als je bepaalde afspraken hebt. Als je van plan bent om collega’s te vertellen over je breuk, dan is dat prima, maar vertel het eerst aan je baas. Dit beschermt niet alleen de relatie met je baas, het beschermt je collega’s ook tegen lastige situaties met je manager.

Doe geen onverwachtse dingen

Zelfs als je overweegt om belangrijke veranderingen op de lange termijn door te voeren, zijn er enkele stappen die je niet overhaast moet maken. Stop nooit met je baan en sla geen grote promotie af. Opzettelijk proberen je inkomen te minimaliseren om je alimentatie of kinderbijslag te verminderen loont nooit. Dit kan niet alleen in echtscheidingsprocedures tegen je worden gebruikt, maar de gevolgen voor je toekomstige carrière en inkomen zijn potentieel oneindig. Ook mag je nooit grote leningen aangaan, of op een andere manier geld op je pensioenrekening innen, totdat alle juridische procedures zijn afgerond.

Let op je geestelijke gezondheid

Dit kan een van de meest stressvolle tijden van je leven zijn. Zorg daarom goed voor jezelf. Dit betekent gezond eten, het minimaliseren van de happy hours na het werk, het bezoeken van de sportschool voordat je naar kantoor gaat of tijdens je lunchpauze, en het krijgen van frisse lucht en een wandeling ten minste eenmaal per dag. Het zijn de kleine gewoontes als deze die het meest van belang kunnen zijn. Vermijd tot elke prijs gesprekken met je echtscheidingsadvocaat of anderen tijdens de werkdag, en probeer niet te veel tijd te besteden aan het bespreken over de details van je scheiding, zelfs met naaste collega’s. Je carrière kan een constante veilige haven zijn tijdens de chaos van een breuk, dus zorg ervoor dat je dat cruciale stuk stabiliteit in je leven niet saboteert. Op deze manier beschermt je je geestelijke gezondheid en kan je zelfs een onverwachte carrièregroei zien.

Gerelateerde berichten

Innoveer Uw Verkeersmanagement met Erdi: Verkeerspollers en Kentekenherkenning

In de steeds veranderende stedelijke landschappen is het beheer van verkeer en veiligheid een voortdurende uitdaging. Erdi Verkeerstechniek staat in...

Lees meer

Uw Opslagoplossingen in Noord-Holland: Wormerveer en Purmerend

Bij het zoeken naar een flexibele en betrouwbare opslagruimte in Noord-Holland, zijn zowel Wormerveer als Purmerend populaire opties voor...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden