Weleens gehoord van de ISO 22000 norm? Dit is een belangrijke norm voor alle bedrijven die gerelateerd zijn aan de voedselketen. De norm een internationaal geldende norm die de eisen beschrijft voor voedselveiligheid, van de productie tot aan retail.

Wat is de norm ISO 22000?

Hierboven hebben we al kort beschreven wat de norm inhoudt. Daar gaan we nu iets dieper op in. De norm geldt dus voor alle bedrijven verbonden aan de voedselketen. Denk daarbij ook aan daaraan verwante organisaties zoals producenten van apparatuur, verpakkingsmaterialen, reinigingsmiddelen, additieven en ingrediënten. Dit is dus vrij breed, en voor veel bedrijven van toepassing.

Voor organisaties die hun kwaliteitsmanagementsysteem, zoals vaak ISO 9001, met hun managementsysteem voor voedselveiligheid willen integreren, is de norm ISO 22000 zeer geschikt. Met ISO 9001 heb je als bedrijf een goede basis om de ISO 22000 norm te integreren.

De erkende kernonderdelen om voedselveiligheid in de voedselketen te garanderen die tot de norm behoren, zijn:

  • Interactieve communicatie
  • Systeemmanagement
  • Beheersing van voedselveiligheidsgevaren via programma’s met pre-vereisten en HACCP-plannen
  • Voortdurende verbetering en actualisering van het managementsysteem voor voedselveiligheid

Wat is het voordeel van een ISO 22000 certificering?

Uiteraard snappen we dat een norm behalen en het proces doorlopen hiervan tijd en aandacht vragen. Daarom sommen we hier de voordelen op van een ISO 22000 certificering. Voordelen voor bedrijven zijn:

  • Hiermee introduceer je internationaal erkende processen in het bedrijf.
  • Je zorgt dat leveranciers en stakeholders vertrouwen hebben in de risicobeheersing.
  • Je implementeert deze risicocontroles in de toeleveringsketen.
  • Je introduceert transparantie rondom aansprakelijkheid en verantwoordelijkheden.
  • Het is een voortdurende verbetering van de systemen, zodat ze effectief blijven.

Bedrijfstrainingen voor het behalen van ISO 22000

Een norm als ISO 22000 hoef je niet op eigen houtje te behalen. Er zijn veel aanbieders van een zogenaamde ISO 22000 training. Binnen een dergelijke cursus werk je verschillende modules door om uiteindelijk een certificering te behalen. Denk hierbij aan: een introductie van de norm, hoe je deze implementeert en vervolgens leer je hoe je een interne audit zou moeten doen op je mananagementkwaliteitssysteem rondom voedselveiligheidseisen.