Facility management, in dienst van de werknemer

Geplaatst op

Facility management is nog niet zo lang een gevestigde term. Pas sinds de jaren tachtig is deze term vanuit Amerika overgewaaid naar Nederland. Door de toenemende automatisering konden bedrijven complexere investeringen en producten gemakkelijker met elkaar verbinden en daarmee hun processen en diensten slimmer en efficiënter inrichten. Destijds waren het vooral vastgoedbedrijven die ifm facility management als serieus onderdeel van hun bedrijfsvoering zagen, tegenwoordig is een goed georganiseerde facilitaire organisatie voor veel bedrijven een belangrijk aandachtspunt.

Afgeleid uit Latijn

De term facility management vindt zijn oorsprong in het Latijn, het is een afgeleide van het woord facilitas. Dit betekent gemakkelijk maken, vriendelijkheid of ondersteuning. De essentie van facility management is dan ook de ondersteuning van de werkzaamheden van de werknemers van een bedrijf of organisatie. De afdeling facility management staat volledig in dienst van de werknemer en richt zich op alle ondersteunende diensten die het zo gemakkelijk mogelijk maken voor de werknemer om zijn of haar werk te kunnen uitvoeren.

Taken van facility management

De taken van de afdeling facility management zijn divers. De afdeling ondersteunt werknemers onder meer op het gebied van een prettige en functionele werkplekinrichting, effectieve communicatiemiddelen, optimale ruimteplanning, wagenparkbeheer, duurzame afvalverwerking, veiligheid, catering, schoonmaakdiensten, beveiliging en bewust energieverbruik. De facility manager houdt daarbij het overzicht, onderhoudt de contacten met de externe leveranciers, geeft leiding aan de verschillende specialistische afdelingen (inkoop, schoonmaak, IT, beveiliging, wagenparkbeheer), en houdt hierbij rekening met de kosten, de soort organisatie of de specifieke bedrijfscultuur. Daarnaast wordt hij of zij betrokken bij de strategische doelstellingen van een bedrijf.

Soorten organisaties en bedrijven

Facility management vormt niet alleen een belangrijk onderdeel binnen grote kantoorpanden. Ziekenhuizen, pretparken, vakantieresorts, hotels, winkelcentra of grote sportcomplexen hebben ook veel baat bij facility management. Je kunt daarbij denken aan de inrichting van een gebouw of een park, rekening houdend met wettelijke veiligheidseisen, de parkeervoorzieningen, de schoonmaakdiensten, het onderhoud van de gebouwen, de catering, bevoorrading of het optimaal gebruik maken van de ruimte. Kortom: facility management doet er alles aan om de voorzieningen en de dienstverlening binnen een bedrijf of organisatie vlekkeloos te laten verlopen, op een kostenbewuste manier.

Gerelateerde berichten

Hoe weet je of een baan bij je past?

Als je moeite hebt met het vinden van vacatures Rotterdam, weet je misschien nog steeds niet of de baan bij je past. In een ander geval kun je je...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden