Hoe je als professional je intellectueel eigendom kunt beschermen

Geplaatst op

Het is belangrijk om te intellectuele eigendom te beschermen. In deze blog nemen we een aantal voorbeelden met je door hoe je dit kunt doen. Met andere woorden, welke rechten er bij IE-recht een rol spelen. Er zijn er namelijk meerdere. Lees snel verder om te ontdekken welke dit zijn. Zo weet je direct waar je je voordeel mee kunt doen. 

Octrooirecht

Heb je een technische uitvinding gedaan die innovatief is? Dan is het tijd om een octrooi (ook wel patent genoemd) aan te vragen. Op deze manier stel jij je intellectuele eigendomsrecht veilig. Dit betekent concreet dat iemand anders niet met jouw uitvinding op de markt mag brengen zonder hiervoor toestemming van jou te hebben. Dat is gunstig, want zo kun je geld vragen voor het gebruik van een bepaalde uitvinding, bijvoorbeeld een chip die een smartphone 100X beter laat werken. 

Handelsnaamrecht

Wanneer jij een leuk bedrijfje opgericht hebt met een pakkende naam, bijvoorbeeld Sony, dan is het heel slim om deze naam te registreren voor een bepaald gebied, bijvoorbeeld Nederland, Europa of de hele wereld. Hoe groter het gebied, des te meer je betaalt voor een registratie. Er gelden natuurlijk wel een aantal criteria als we het hebben over handelsnamen die in aanmerking komen voor een registratie. Een naam moet niet te veel lijken op andere namen en deze mag geen wettelijke bezwaren oproepen, bijvoorbeeld een naam die racistisch is zal niet goedgekeurd worden. 

Merkrecht

Het merkenrecht is bedacht om een merknaam te beschermen. Wanneer Pepsi een bepaald merk op de markt brengt, merk A, dat mag ik Coca-Cola niet ook dat merk op de markt brengen. Wanneer je een merknaam wilt registreren, dan is het nodig dat er eerst wordt gekeken of de naam niet al bezet is, of dat je verzonnen merknaam niet heel erg lijkt op een al bestaande merknaam. Wanneer de merknaam van jou geregistreerd is, dan mag een ander deze niet meer gebruiken.
Wil je meer weten over het beschermen van je intellectueel eigendomsrecht? Neem dan contact op met www.intellectueeleigendom.nl.

Gerelateerde berichten

Innoveer Uw Verkeersmanagement met Erdi: Verkeerspollers en Kentekenherkenning

In de steeds veranderende stedelijke landschappen is het beheer van verkeer en veiligheid een voortdurende uitdaging. Erdi Verkeerstechniek staat in...

Lees meer

Uw Opslagoplossingen in Noord-Holland: Wormerveer en Purmerend

Bij het zoeken naar een flexibele en betrouwbare opslagruimte in Noord-Holland, zijn zowel Wormerveer als Purmerend populaire opties voor...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden