Hoe overleef ik mijn scheiding? Een aantal essentiële tips

Geplaatst op

Het is lang niet makkelijk om een scheiding te regelen, zeker op emotioneel gebied kan het een hele strijd zijn. Daarom is het belangrijk om je te laten adviseren door een familierecht advocaat. Hij of zij kijkt met een objectieve blik naar de situatie en kan je helpen de zaken juridisch goed te regelen. Daarnaast zijn er een aantal tips die je in gedachten kunt houden, deze kunnen een rationele houvast in een turbulente en emotionele tijd zijn. Kijk snel met ons mee naar de tips die we hieronder voor je op een rij hebben gezet.

Neem de tijd

Wanneer je gaat scheiden is het belangrijk om je hele situatie in kaart te brengen. Zoals je financiële situatie (spaargeld, pensioen), maar ook de situatie voor je kinderen. Denk zoveel mogelijk aan een goede afspraak voor alle partijen. Het is goed om na te denken over de regelingen die je gaat treffen. Beter is het om niet het onderste uit de kan te willen, want dit resulteert meestal in een vechtscheiding.

Deskundig advies

Soms kun je door je emoties niet meer helder kijken naar een situatie. Dan is het zaak om de hulp van een expert in te schakelen. Ook als je op een bepaald gebied minder onderlegd bent, zoals belastingen en pensioen, kun je je verhouden tot een expert. Hij of zij kan duidelijkheid scheppen en dan weet je weer waar je aan toe bent. Dit laatste schept meer zekerheid en dat is juist waar je behoefte aan hebt in een lastige situatie als een scheiding.

Wees empathische

Dat je gaat scheiden wil nog niet zeggen dat de belangen van de ander niet meetellen. Het kan lastig zijn om je te verplaatsen in de gevoelens van je ex-partner, zeker als jullie vaak ruzie hadden. Toch is het goed om wel empathisch te zijn, want zo kun je betere regelingen treffen met elkaar omdat jullie er dan beiden achterstaan. Een mediator kan je helpen om er samen uit te komen. Deze expert wordt vaak aangewezen door een rechter. Een mediator kijkt onpartijdig naar de situatie en kan jullie helpen er samen uit te komen.

Regelingen met kinderen in het spel

Zeker wanneer er kinderen in het spel zijn, zul je er goed aan doen om te mikken op een lange termijnregeling. Op deze manier zul je geen afspraken maken waar je over een jaar spijt van hebt, wanneer de tijd minder turbulent is.

Zorg voor goed contact

Je hoeft geen beste vrienden te zijn na je scheiding, maar het is wel slim om te investeren in goed contact. In de toekomst zullen jullie wellicht moeten communiceren over zaken die geregeld moeten worden voor de kinderen. Ook zonder kinderen kan het nodig zijn om nog het een en ander te overleggen en te regelen. Bovendien is het voor alle betrokken partijen beter dat je zonder haat en nijd uit elkaar gaat.

Gerelateerde berichten

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden