Geplaatst op
Tijdens werk loopt een werknemer risico op een bedrijfsongeval. De wet geeft werkgevers een zorgplicht zodat iedereen veilig kan werken. De rekening komt dan ook snel bij de werkgever te liggen als er iets gebeurt op de werkvloer.
De Arbowet
De overheid verplicht werkgevers bij wet om een veilige werkomgeving te creëren. Dit geldt voor alle werkvelden, zowel in de dienstverlening, de industriële als de agrarische sector. Deze zorgplicht kan ook gelden na werktijd, bijvoorbeeld bij een opleiding elders of de maandelijks vrijdagmiddag borrel. Bij ernstige ongevallen is de werkgever verplicht de arbeidsinspectie in te schakelen.
Mogelijke bedrijfsongevallen
De term bedrijfsongeval is heel erg breed. In principe dekt het alle ongevallen die een verband hebben met werk. Dit kan een val tijdens werkzaamheden zijn, maar ook een verkeersongeluk of een medische fout. Daarnaast kan een bedrijfsongeval ook zorgen voor psychische problemen, welke mogelijk niet direct zichtbaar zijn. In beide situaties kan de werknemer letselschade claimen en is het de vraag welke partij aansprakelijk is voor het ongeluk .
Aansprakelijkheid werkgever
In de praktijk komt de aansprakelijkheid voor een bedrijfsongeval bijna altijd bij de werkgever te liggen. Alleen in uitzonderlijke situaties kan de werknemer zelf verantwoordelijk worden gehouden, bijvoorbeeld als er ander werk is uitgevoerd of wanneer de preventiemaatregelen goed op orde waren. Bedrijfsongevallen zijn bij vrijwel alle werkgevers verzekerd onder de aansprakelijkheidsverzekering, dus de baas draait bij een ongeluk niet zelf op voor de kosten van een schadeclaim.
Schadevergoeding na een ongeval
Een schadevergoeding na een bedrijfsongeval kan bestaan uit materiële en immateriële kosten. Naast de schade in geld kan een werknemer namelijk ook emotionele schade oplopen (met smartengeld als vergoeding). Een schadevergoeding kan op deze manier opgebouwd zijn uit allerlei kosten, bijvoorbeeld medische kosten, reiskosten, een vergoeding voor het verlies van loon of de kosten voor juridische bijstand.
In het geval van een bedrijfsongeval is het altijd verstandig juridisch hulp in te schakelen, mocht de werkgever zich niet aansprakelijk stellen. Een letselschadebureau kan in deze situatie de belangen van een werknemer behartigen.