Wat je als werkgever moet weten over BHV

Geplaatst op

Overal waar werkzaamheden worden uitgevoerd, moeten er maatregelen worden getroffen om op noodsituaties te kunnen reageren. Bedrijfshulpverleners (Bhv’ers) zijn vaste medewerkers die in geval van een incident de hulpverleningstaken uitvoeren. Hun werkgever moet ervoor zorgen dat zij goed zijn opgeleid en dat zij hun vaardigheden op peil houden om hun taken correct uit te voeren. Er moeten altijd voldoende Bhv’ers zijn, ook als één of meer van hen ziek of met verlof zijn.

Arbeidsomstandighedenwet

De Arbeidsomstandighedenwet onderscheidt de volgende taken op het gebied van bedrijfshulpverlening

  • Eerste hulp verlenen
  • Het beperken en bestrijden van branden en het tegengaan van ongelukken
  • Alarmering en evacuatie van medewerkers en alle andere personen die aanwezig zijn op het terrein in geval van noodgevallen

Verplichtingen van de werkgever

De werkgever moet er ook voor zorgen dat zij over de vereiste uitrusting beschikken. Veiligheid en gezondheid op het werk zijn geregeld in de arbeidsomstandighedenwet. Op grond van deze wet zijn werkgevers verplicht om al hun werknemers te informeren over de wijze waarop de hulpverlening is geregeld. Noodhulp is bedoeld om de gevolgen van arbeid gerelateerde risico’s in je organisatie te beperken. Denk hierbij aan brand of vallen, struikelen of snijden.

In overleg tussen werkgever en werknemers worden de afspraken en procedures voor de calamiteitenbestrijding afgesproken. Afhankelijk van de organisatie vindt dit overleg plaats tijdens een overleg met de medewerkers of hun vertegenwoordigers. In het geval van medewerkers die alleen werken, moeten werkgevers en werknemers specifieke afspraken maken over de wijze waarop de noodhulp wordt geregeld.

Capaciteit

Elke werkgever moet ervoor zorgen dat er in zijn bedrijf voldoende capaciteit is om op noodsituaties te reageren. Afhankelijk van de aard, omvang, locatie en eventuele andere risico’s die verband hebben met de activiteiten van de organisatie, moeten één of meer medewerkers een Bhv cursus volgen. Elke bedrijfshulpverlener moet worden opgeleid voor één of meer noodopvolging taken. Als geheel moet het calamiteitenteam dan in staat zijn om alle noodzakelijke taken uit te voeren.

Gerelateerde berichten

Hoe weet je of een baan bij je past?

Als je moeite hebt met het vinden van vacatures Rotterdam, weet je misschien nog steeds niet of de baan bij je past. In een ander geval kun je je...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden