Wat te doen bij ontslag?

Geplaatst op

Ontslagen worden is pijnlijk. Na een periode van jarenlange inzet volgt er in veel gevallen een plotseling ontslag. Zomaar op straat staan, terwijl er soms sprake is van een compleet gezin waarvoor brood op de plank moet komen. Het advies is: ga niet bij de pakken neerzitten! Vecht te allen tijde je ontslag aan en maak bezwaar. In dit artikel vertellen we je meer over de stappen die je kunt nemen bij ontslag.

Stap 1: stuur je werkgever een aangetekende brief

Ongeacht de manier van ontslaan is de eerste stap het sturen van een aangetekende brief naar je werkgever. In deze brief is het van belang om aan te geven dat je het oneens bent met je ontslag. Ook is het belangrijk om te vermelden dat je beschikbaar bent voor werk. Beide onderdelen zijn cruciaal om in aanmerking te komen voor een WW-uitkering.

Stap 2: vervolgstappen verschillen per soort ontslag

Welke stappen er volgen verschilt per soort ontslag. We onderscheiden hierbij 3 verschillende manieren waarop werkgevers je kunnen ontslaan.

Wederzijds goedvinden

In sommige gevallen vindt een ontslag met wederzijds goedvinden plaats. Niet alleen de werkgever stuurt op een vertrek aan, maar ook zelf ben je eigenlijk wel klaar bij het bedrijf. Het is in deze gevallen erg belangrijk dat er wel in de vaststellingsovereenkomst komt te staan dat je het niet eens bent met het ontslag. Zo heb je een grotere kans op het krijgen van een ontslagvergoeding.

Ontslag via UWV

Bij een ontslag via het UWV krijg je een bericht om bezwaar in te dienen. We raden aan om hier altijd gebruik van te maken. Door hierop te reageren, zorg je ervoor dat je in aanmerking komt voor een WW-uitkering.

Ontslag via de kantonrechter

In het geval van een ontslag via de kantonrechter krijg je als werknemer de kans om per brief en mondeling je verhaal te doen. Ontslag via de kantonrechter komt bijvoorbeeld voor bij een verstoorde arbeidsrelatie of bij een ontslag tijdens langdurige ziekte of zwangerschap.

Ontslag op staande voet

Wanneer je op staande voet wordt ontslagen, raden we het aan om direct contact op te nemen met een advocaat die gespecialiseerd is in arbeidsrecht. Er zijn in Nederland veel arbeidsrecht advocaten die je kunnen helpen bij het aanvechten van je ontslag. Bij een ontslag op staande voet raak je direct je inkomen kwijt en heb je ook geen recht op een WW-uitkering. Door hulp in te schakelen en je ontslag aan te vechten heb je een grotere kans om wel een WW-uitkering te ontvangen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden