Wat zijn badges & emblemen en hoe naai je ze vast aan je kleding?

Geplaatst op

Als je voor je sportclub of bedrijf een badge of embleem wilt laten maken, krijg je te maken met een aantal keuzes. Zo moet je kiezen tussen het grote aanbod productiemethoden en zul je misschien de badges op een kledingstuk moeten naaien. Dan is het wel fijn om hiervoor een aantal tips en een beetje uitleg te krijgen. In dit blog helpen we je op weg!

Wat is een badge of embleem?

Een badge of embleem is meestal gemaakt van stof en kan op een kledingstuk genaaid worden. Op een embleem of badge staat vaak de naam van een organisatie samen met het bedrijfslogo. De ontwerpen voor emblemen zijn vaak eenvoudig en spreken tot de verbeelding met felle kleuren en opvallende afbeeldingen. Denk bijvoorbeeld aan het logo van Chocomel, Fristi of Coca-Cola. Ook supermarkten als de Lidl bedienen zich graag van felle bedrijfslogo’s die terugkomen als badge of embleem op de kleding van dit bedrijf.

Hoe naai je emblemen en badges op je kledingstuk?

Het is overduidelijk dat een embleem tot de verbeelding spreekt, dat kan ook haast niet anders, want er wordt veel moeite gedaan om met eenvoudige ontwerpen een eenvoudige boodschap te communiceren. Een embleem of badge moet netjes op een kledingstuk zitten, anders komt de boodschap niet goed over. Daarom volgen er nu een aantal tips hoe je een embleem of badges netjes op je kledingstuk kunt naaien:

 1. Was het kledingstuk en laat het goed drogen. Als het goed droog is zal de stof niet onder de badge / embleem gaan bobbelen. Strijk de stof die onder het embleem komt, dan haal je alle kreukels er uit.
 2. Gebruik naald en garen. Zorg ervoor dat je de juiste kleur garen hebt. Heb je niet dezelfde kleur garen? Geen probleem, kies dan voor een kleur die donkerder is dan de kleur van de badge. De regel hierbij is: donker op licht of licht op donker is goed.
 3. Leg de badge / het embleem op de stof en zorg dat deze goed ligt. Gaat het om bedrijfskleding? Vraag dan je leidinggevende waar het embleem op de kleding vastgenaaid moet worden. Spelt de badge vast en controleer of deze goed zit. Hoe je dat doet? Heel eenvoudig!
 4. Trek de kleding aan. Vaak helpt het als iemand anders even meekijkt. Hij of zij kan vanaf een afstand beter zien hoe het embleem / badge aan het kledingstuk vastzit. Wanneer je de kleding aantrekt, vul jij deze op. De plek met het embleem zou te veel kunnen veranderen waardoor dit er niet goed uit komt te zien.
 5. Als je klaar bent met deze controle is het tijd om de badge vast te zetten aan de stof. Dit kun je doen met een spelt, maar ook met zelfklevende zoomband. Deze houdt het embleem op z’n plek. Een zoomband knip je in de vorm van het embleem of badge. Leg deze band op de juiste plek en plaats daar het embleem op. Strijk dit zodat het vlak en zonder kreukels is.
 6. Gebruik maximaal 50 centimeter garen, lange stukken garen raken sneller in de war dan kortere.
 7. Haal het garen door de naald en maak een knoopje aan het einde van de draad.
 8. Haal de naald en het garen door de stof en het embleem. Deze worden op deze manier vastgezet aan het kledingstuk. Begin van onderen, je steekt dus de naald naar boven toe door de kleding en het embleem heen.
 9. Het beste is een afstand van 5 millimeter tussen de verschillende steken te houden, dan zit het embleem overal goed vast.
 10. Kies voor een rechte steek van boven naar beneden en weer terug. Houd de afstand tussen de steken gelijkmatig, want dan ziet het eindresultaat er strak uit.
 11. Ben je klaar, dan maak je een knoop in het garen. Dit doe je door een lus te maken en de naald hier doorheen te halen. Nu zit het garen goed vast. Knip vervolgens het garen af, maar laat een stukje van 1 cm over. Op deze manier knip je niet per ongelijk de knoop af die je net gemaakt hebt. Het overgebleven garen kun je onder het embleem stoppen.

Hoe worden badges en emblemen gemaakt?

Badges en emblemen worden met verschillende productietechnieken gemaakt, zoals PVC gieten waarbij er een mal gemaakt wordt. Ze worden ook geweven. Er bestaan ook combi badges, die worden geproduceerd met behulp van meerdere technieken, zoals borduren en sublimeren. Deze laatste productiemethode houdt in dat een specifieke inkt in vaste vorm, tijdens het kleuren van wit en lichtgekleurde textiel, gasvorming wordt gemaakt en in de stof trekt. Sublimatie is een manier om combi badges zeer fraaie kleuren te geven.

Gerelateerde berichten

Hoe weet je of een baan bij je past?

Als je moeite hebt met het vinden van vacatures Rotterdam, weet je misschien nog steeds niet of de baan bij je past. In een ander geval kun je je...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden