Zeven tips om je bedrijf te beschermen bij een scheiding

Geplaatst op

Een echtscheiding is altijd bijzonder vervelend en helaas komt het steeds vaker voor. Het heeft vaak een grote invloed op het gezin, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Echter, als er een eigen onderneming een rol speelt, kan een eigen onderneming ook grote gevolgen hebben voor het bedrijf. Kijk bijvoorbeeld naar de echtscheiding tussen Amazon CEO Jeff Bezos en zijn voormalige partner MacKenzie. Daarom hebben we zeven redenen op een rijtje gezet hoe je je bedrijf kan beschermen tegen een echtscheiding.

Trouw met huwelijkse voorwaarden

Als je al een eigen onderneming hebt voordat je met je partner gaat trouwen is het verstandig om te trouwen met huwelijkse voorwaarden, ook wel trouwen in beperkte gemeenschap van goederen genoemd. Daarin kun je aangeven dat het bedrijf daadwerkelijk alleen van jou is. Hiermee voorkom je dat het meegenomen wordt in de scheiding.

Hou de financiën van de familie en de zaak gescheiden

Je moet standaard een goede financiële boekhouding bijhouden, zodat duidelijk is waar de inkomsten en uitgaven vandaan komen. Leen geen geld uit gezamenlijke familierekeningen om uitgaven voor de onderneming te financieren.

Betaal jezelf een goed salaris

Als ondernemer wil je misschien jezelf een relatief laag salaris geven om de onderneming sneller te laten groeien. Wellicht met het idee om het later te verkopen en van de opbrengsten te genieten bij een vervroegd pensioen. In het geval van een echtscheiding waarbij je een deel van het bedrijf moet afstaan vallen deze plannen in het water. Zorg daarom dat je door middel van het salaris een buffer kan opbouwen.

Ontsla je partner

Als je partner ook in het bedrijf zit als medewerker is het verstandig om hem of haar te ontslaan. Hoe groter de rol en hoe langer het dienstverband van de partner in het bedrijf is, des te sterker is zijn of haar zaak voor een deel van het bedrijf bij een echtscheiding.

Ontvang een eerlijke waardebepaling van het bedrijf

Maak gebruik van een neutrale, door de rechter aangewezen taxateur om de (potentiële) waarde van een onderneming te bepalen. Zo voorkom je bijvoorbeeld dat je moet betalen op basis van potentiële groeicijfers in plaats van de daadwerkelijke waarde.

Spreek een betaalregeling af

Het is redelijk standaard om een maandelijkse betaling in te stellen om zo het aandeel in het bedrijf terug te kopen. De maandelijkse betalingen kunnen komen uit de winsten van de bedrijfsvoering of een zakelijke lening.

Ter afsluiting is het natuurlijk altijd zeer aan te raden om rechtsbijstand in te schakelen bij een echtscheiding in het geval van een eigen bedrijf of andere financiële activa. Of je nu een echtscheidingsadvocaat in Leeuwarden of in Maastricht nodig hebt, zoek er een die vaker dergelijke zaken behandeld heeft en een duidelijk advies kan geven.

Gerelateerde berichten

Hoe weet je of een baan bij je past?

Als je moeite hebt met het vinden van vacatures Rotterdam, weet je misschien nog steeds niet of de baan bij je past. In een ander geval kun je je...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden