De voordelen van virtualisatie

Geplaatst op

IT-virtualisatie is het creëren van een virtuele in plaats van een fysieke versie van een IT-apparaat of -bron. Veel mensen denken aan virtualisatie alleen in termen van virtuele machines (VM’s), waarbij één fysieke machine veel VM’s met verschillende besturingssysteemimplementaties host. Virtualisatie biedt vele voordelen voor een IT-organisatie. Hieronder sommen wij er een aantal op.

Lagere kosten

Het delen van hardware door middel van virtualisatie vermindert de kapitaaluitgaven, waarbij een enkele machine of IT-resource meerdere machines of middelen kan vervangen. Dit vermindert de hoeveelheid kapitaaluitgaven aan machines en verlaagt de onderhoudskosten.

Kleinere voetafdrukken en energiebesparing

Virtualisatie vermindert de omvang van de datacenter-resources, hetgeen de energiekosten verlaagt. Verminderde rackspace verlaagt bovendien de kosten en het onderhoud van het datacenter. Virtuele netwerken breiden zich niet uit over veel machines, waardoor het gemakkelijker wordt om gesegmenteerde subnetten te creëren bij het onderhoud van verschillende bedrijven of om te voldoen aan wettelijke vereisten.

Mobiliteit en migratie

Virtualisatie maakt het eenvoudig om hardwareconfiguraties te verplaatsen of hardwareconfiguraties te kopiëren tussen verschillende hardware. Migratiemogelijkheden maken het gemakkelijker om machines te migreren of te klonen naar een andere omgeving voor bedrijfscontinuïteit, hoge beschikbaarheid, disaster recovery, of om test- of QA-omgevingen te creëren.

Minder applicatie-installatie, upgrades en onderhoud

Dankzij applicatievirtualisatie kunt u kritische applicaties op veel minder servers installeren, snellere applicatie-upgrades leveren en minder kopieën van applicaties voor gebruikers onderhouden.

Verhoging van de efficiëntie van IT Operations

Taken zoals server- en werkstationimplementatie, installatie en onderhoud die vroeger dagen of maanden in beslag namen, kunnen in enkele minuten of uren worden uitgevoerd, waardoor IT Ops zich kan concentreren op meer bedrijfsspecifieke taken. Uw IT-personeel wordt efficiënter en productiever.

Verhoogd hardwaregebruik

Storage virtualisatie stelt u in staat om bestaande storage te bundelen in een enkele storage pool, waardoor u bestaande storage opnieuw kunt gebruiken en hergebruiken in plaats van oude storage te moeten ontmantelen. Door meerdere VM’s op één machine uit te voeren, wordt het gebruik van een server vergroot, waardoor de server volledig tot zijn recht komt.

Eenvoudiger migratie naar de cloud

Omdat virtualisatietechnologieën de IT-verwerking loskoppelen of abstraheren van de onderliggende hardware- en softwareomgeving, maakt virtualisatie het gemakkelijker om de verwerking naar een cloudomgeving te verplaatsen.

Gerelateerde berichten

Tips om (succesvol!) een onderneming te starten

Veel mensen willen van hun hobby hun werk maken. Dat is geheel begrijpelijk; het mooiste is als je iets doet wat je leuk vindt. Helaas stranden veel...

Lees meer

6 stappen voor het digitaliseren van je documenten

Het digitaliseren van je documenten is een handige manier om meer ruimte op kantoor te creëren en de toegang tot bestanden te vergemakkelijken. Het...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden