Een droombaan als docent: hoe vind je die?

Geplaatst op

Je hoort vaak de opmerking: ‘Je bent een leraar of je bent het niet, het is iets wat je niet kunt leren’. Dat is natuurlijk ten dele waar, want je moet een bepaald karakter hebben en zekere skills. In deze blog nemen we met je door wat je nodig hebt om een docent te worden en je droombaan te vinden, bijvoorbeeld docent Nederlands.

Wat heb je nodig om een leraar te kunnen worden?

Er zijn een aantal vereisten die je echt nodig hebt om een goede leraar te kunnen worden, kijk snel met ons mee naar de bagage die je goed kunt gebruiken:

Interesse

Je moet een bovengemiddelde interesse hebben in het vak waarin je les wilt gaan geven. Alleen dan zul je een studie tot een goed einde weten te brengen. Dan blijft de kennis ook goed hangen. Je zult sneller succesvol zijn wanneer je een sterke intrinsieke motivatie hebt.

Opleiding

Om les te mogen geven in het voorgezet onderwijs of beroepsonderwijs, is het een vereiste om een docentenopleiding te hebben gevolgd. Er wordt daarbij een scheiding gemaakt tussen eerstegraads en tweedegraads docenten. Eerstegraads mogen op alle niveaus les geven, tweedegraads docenten geven les aan de lager klassen in het voorgezet onderwijs of lagere beroepsonderwijs. Wanneer je nog niet afgestudeerd bent mag je al wel voor de klas staan, wanneer je bijna afstudeert. In andere gevallen, bijvoorbeeld in het geval van docent Nederlands, mag je met een universitaire opleiding je lesbevoegdheid halen. Dan kun je bij veel scholen een intern traject volgen waarbij je verder opgeleid wordt op het gebied van de didactische vaardigheden om uiteindelijk je tweedegraads lesbevoegdheid te halen. Hierna zou je nog verder kunnen studeren voor docent eerstegraads. In veel gevallen betaalt de werkgever, wanneer hij er iets aan heeft, een deel van de kosten voor de studie. Welke bagage moet je dus hebben? In het kort is dat:

  • Vakinhoudelijke kennis
  • Didactische vaardigheden
  • Positieve instelling
  • Goed uit kunnen leggen
  • Een leider zijn
  • Kunnen samenwerken met collega’s
  • Analyseren en overleggen
  • Goed organiseren
  • Met kinderen en jongeren om kunnen gaan

Conclusie

Er zijn veel mensen met een interesse in het onderwijs, maar niet iedereen wordt een echte leraar. Dat moet toch een beetje in je zitten, dit zou je een talent kunnen noemen. Vind uit of het je talent is. Vaak erken je een talent aan het plezier dat iets je geeft en het ‘gemak’ waarmee je het doet, hoewel dit helemaal niet zegt dat het werk per se altijd gemakkelijk is. Ook mensen met een talent voor iets zullen uitdagingen in hun specifieke vakgebied tegenkomen.

Meer leren?

Op onze site leer je meer over zakendoen en financieel de zaak op orde houden. Met onze informatieve blogs proberen we je te enthousiasmeren. Blijf ons volgen, ben je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Gerelateerde berichten

Innoveer Uw Verkeersmanagement met Erdi: Verkeerspollers en Kentekenherkenning

In de steeds veranderende stedelijke landschappen is het beheer van verkeer en veiligheid een voortdurende uitdaging. Erdi Verkeerstechniek staat in...

Lees meer

Uw Opslagoplossingen in Noord-Holland: Wormerveer en Purmerend

Bij het zoeken naar een flexibele en betrouwbare opslagruimte in Noord-Holland, zijn zowel Wormerveer als Purmerend populaire opties voor...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden