Het nut van gestandaardiseerde toetsen

Geplaatst op

Gestandaardiseerde toetsen zijn een middel die we al tientallen jaren gebruiken op scholen om het niveau te meten van leerlingen. In het bedrijfsleven dat daarop volgt krijgt men vaak te maken met soortgelijke toetsen, namelijk assessments. Sommigen zeggen dat gestandaardiseerd toetsen de beste manier zijn om studenten nauwkeurig te evalueren. Anderen geloven dat gestandaardiseerd toetsen scheve, onnauwkeurige resultaten oplevert. Er zijn veel voor- en nadelen van gestandaardiseerde testen. Het is belangrijk om het debat te starten en vast te stellen waarvoor deze tests bedoeld zijn en waarom.

Wat zijn gestandaardiseerde toetsen?

Gestandaardiseerde toetsen proberen een “over de hele linie” meting te doen van het opleidingsniveau van een student. Het wordt gebruikt om de huidige gemiddelden te bepalen en hoge en lage presteerders te identificeren, zodat elke student passend kan worden behandeld. Alle proefpersonen beantwoorden dezelfde vragen en worden op dezelfde manier gerangschikt. Dit maakt het mogelijk om individuele studenten te vergelijken op basis van hun prestaties. Het testmonster kan zo klein zijn als een klaslokaal of zo breed als het hele land.

Waarom zijn gestandaardiseerde toetsen belangrijk?

Of het nu gaat om studenten die het moeilijk hebben en hulp nodig hebben of hoogbegaafde kinderen, gestandaardiseerde tests bieden criteria voor de gemiddelde prestaties. Deze criteria helpen bij het beslissen over de verdeling van de federale fondsen onder de scholen in het hele land. Gestandaardiseerde tests blijven deel uitmaken van ons onderwijssysteem, maar helpen of kwetsen ze studenten echt? Laten we eens kijken naar de voor- en nadelen van gestandaardiseerd testen.

De voordelen

Er zijn een aantal redenen waarom gestandaardiseerd testen goed zijn:

  • Gestandaardiseerde toetsen kunnen maatstaven bieden voor ouders en leerkrachten. Hierdoor kunnen ouders en leerkrachten zien hoe het met een leerling gaat in vergelijking met andere leerlingen in zijn of haar klas, stad en land.
  • Gestandaardiseerde testen kunnen helpen bij het identificeren van probleemgebieden in individuele studenten, scholen en curricula.
  • Het biedt richtlijnen voor het leerplan. Gestandaardiseerde tests geven docenten een structuur van wat er onderwezen moet worden. Dit helpt om het materiaal in de klaslokalen in het hele land consistent te houden.
  • Het voorkomt subjectieve sortering. Dit helpt bij het elimineren van vooroordelen bij het markeren en zorgt ervoor dat elke testvraag wordt onderbouwd.
  • Het is een praktische en nauwkeurige manier om te evalueren wat een student wel of niet weet op gebieden als wiskunde, lezen en schrijven.

Nadelen van gestandaardiseerde toetsen

Hoewel deze testmethode belangrijke informatie kan opleveren, zijn er ook een aantal redenen waarom gestandaardiseerd testen slecht zijn:

  • Het kan grote stress veroorzaken. Studenten voelen druk als het gaat om goed te presteren op testen. Testscores kunnen van invloed zijn op het vertrouwen van de student. Dit kan ertoe leiden dat leerlingen een negatieve houding ontwikkelen over hun capaciteiten en een afkeer van school.
  • Leerkrachten bereiden leerlingen voor op een toets in plaats van de leerlingen een dieper inzicht te geven in een onderwerp. Dit creëert ook een klassikale sfeer die creativiteit ontbeert en het leerpotentieel van een leerling kan beperken door verveling.
  • Het evalueert de prestaties van de student zonder rekening te houden met externe factoren. Gestandaardiseerde tests houden geen rekening met factoren als testangst of het feit dat sommige kinderen zeer slim zijn, maar gewoon niet goed in testen.
  • Bij de evaluatie wordt slechts één enkele testprestatie in aanmerking genomen. Er wordt geen rekening gehouden met de groei van een student in de loop van het jaar. Dit kan een slechte dienst bewijzen aan leerkrachten die hun leerlingen hebben geholpen om te groeien, en leerlingen die hun uiterste best doen om te verbeteren, maar slecht presteerden op een test.
  • Het creëert een beperkte reikwijdte van leren en succes. Gestandaardiseerde tests meten alleen specifieke gebieden zoals lezen, schrijven en rekenen. Ze geven geen volledig beeld van de zachte vaardigheden die nodig zijn om te leren, zoals creativiteit, motivatie en samenwerking.

Hoe bereid jij je voor op een gestandaardiseerde toets?

Het aanleren van goede studiegewoonten van studenten kan helpen om stress en angst te verminderen. Dit is één van de belangrijkste factoren die door gestandaardiseerde testende critici worden aangehaald als bijdragend aan out-of-character scores. Als jij je zorgen maakt over de prestaties van je kind, zijn er manieren om dit te verbeteren. De eenvoudigste manier is het inhuren van een mentor. Door regelmatig bijlessen te volgen kunnen de sterke en zwakke punten van een student in kaart worden gebracht. Dit geeft hem of haar een beter beeld van hoe hij of zij zich het beste kan voorbereiden op een test.

Gerelateerde berichten

Innoveer Uw Verkeersmanagement met Erdi: Verkeerspollers en Kentekenherkenning

In de steeds veranderende stedelijke landschappen is het beheer van verkeer en veiligheid een voortdurende uitdaging. Erdi Verkeerstechniek staat in...

Lees meer

Uw Opslagoplossingen in Noord-Holland: Wormerveer en Purmerend

Bij het zoeken naar een flexibele en betrouwbare opslagruimte in Noord-Holland, zijn zowel Wormerveer als Purmerend populaire opties voor...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden