Hoe word je een zelfstandig ondernemer?

Geplaatst op

Je wil een zelfstandig ondernemer worden, maar je weet misschien niet zo goed hoe dat moet? Waarschijnlijk ben je wel bekend met de Kamer van Koophandel en de noodzaak om je in te schrijven. In feite ben je dan een zelfstandig ondernemer met een eigen onderneming. Op papier in ieder geval. Een zelfstandig ondernemer worden of zijn, gaat verder dan dat. We laten je zien wat er bij het ondernemerschap komt kijken!

Wat is een ondernemer?

Een ondernemer is een term die we erg vaak horen en heel veel wordt gebruikt. Maar weet je wel echt wat het betekent? Als we bijvoorbeeld aan ondernemers denken, dan denken we aan autobedrijfseigenare, digitale startups en zelfstandig webdesigners. Maar wat is de bepalende factor? Ondernemers worden gedefinieerd als “iedereen die een risico neemt met het oog op financiële winst”. Geld verdienen is natuurlijk niet de enige motivatie voor ondernemers, maar het nemen van risico’s, meestal in de vorm van financiële investeringen, is het onderliggende thema van alle ondernemers. Natuurlijk is het wel belangrijk jezelf te beschermen als ondernemer door middel van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Iets blijvends

Ondernemers werken ook aan iets dat blijvend is. Een van de bepalende factoren voor een ondernemer is het nemen van de nodige stappen om een ​​bedrijf te creëren dat, als het goed wordt beheerd, geld blijft verdienen terwijl ze niet werken. Een café-eigenaar zal bijvoorbeeld geld verdienen terwijl het café zaken doet, zelfs als ze de kinderen naar voetbal moet brengen.

Is het ondernemerschap iets voor jou?

Hoe weet je of het leven van een ondernemer bij jou past? Er zijn enkele bepaalde eigenschappen, kwaliteiten en waarden die de meeste succesvolle ondernemers delen. Hoewel ze geen succes garanderen, leggen bepaalde ondernemerskenmerken een sterke basis voor het leven van het nemen van risico’s en beloningen.

Allereerst waarderen ondernemers onafhankelijkheid. Ze willen hun eigen baas zijn, hun eigen schema bepalen en hun eigen leven leiden zonder zich te moeten verantwoorden tegenover iemand. Ze zijn op zoek naar vrijheid. Soms is dit creatieve vrijheid, soms is dit financiele vrijheid, maar het kan bestuurlijke vrijheid. Het zijn mensen die een baas die toezicht houdt op hun werk als onprettig ervaren, hoewel ondernemers honderden, duizenden of miljoenen bazen hebben; alleen worden dan ‘klanten’ genoemd. Ondernemers zijn zelfredzaam en houden ervan verantwoordelijk te zijn voor hun eigen succes en zijn er trots op om iets groters te bouwen dan zijzelf.

Ondernemers moeten ook met risico’s kunnen omgaan. Als de gedachte om niet op regelmatige basis betaald te worden, je product niet te verkopen of gewoon onderuit gaan je beangstigen en zuur laten kijken, dan is het ondernemerschap niet iets voor jou. Vanwege het hogere risiconiveau zijn ook langdurige ondernemers zuinig. Ondanks de populaire cultuur die ons vertelt dat ondernemers champagne laten knallen en op dure jachten varen, zijn de meeste bedrijfseigenaren en zzp’ers spaarders en geen spenders. Ze zijn zich bewust van de risico’s en gaan daar mee om. Ook een zzp’er heeft vaak een rechtsbijstandverzekering afgesloten in het geval ze toch een keer hulp nodig hebben. Wat denk jij? Zou het iets voor jou kunnen zijn of lijkt het je helemaal niks? Beide antwoorden zijn natuurlijk goed. We kunnen ten slotte niet allemaal hetzelfde doen! Gelukkig is iedereen anders.

Gerelateerde berichten

Hoe weet je of een baan bij je past?

Als je moeite hebt met het vinden van vacatures Rotterdam, weet je misschien nog steeds niet of de baan bij je past. In een ander geval kun je je...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden