Overeenkomst van opdracht: Wat is het en wat staat erin?

Geplaatst op

In de complexe wereld van zakelijke samenwerkingen speelt een overeenkomst van opdracht een cruciale rol. Of je nu een freelancer bent die diensten verleent of een onderneming die expertise zoekt, het begrijpen van deze juridische overeenkomst is essentieel voor een succesvolle samenwerking. Daarom gaan we in deze blog dieper in op wat een overeenkomst van opdracht precies is, in welke gevallen deze wordt opgesteld, en de verschillende elementen die erin staan.

Wat is een overeenkomst van opdracht?

Een overeenkomst van opdracht is een juridisch document waarin de voorwaarden van een professionele samenwerking worden vastgelegd tussen een opdrachtgever en een opdrachtnemer. In tegenstelling tot een arbeidsovereenkomst, waarbij een werknemer in dienst wordt genomen, is een overeenkomst van opdracht gericht op zzp’ers die worden ingehuurd om voor een bepaalde termijn een opdracht uit te voeren. De overeenkomst biedt voor beide partijen duidelijkheid over de verwachtingen, verplichtingen en vergoedingen die van toepassing zijn bij de opdracht.

Wanneer en waarom wordt een overeenkomst van opdracht opgesteld?

Zoals hierboven al kort beschreven wordt een overeenkomst van opdracht opgesteld wanneer een externe partij een opdracht gaat uitvoeren voor een bedrijf, zonder in vast dienstverband te komen. Het opstellen van een overeenkomst van opdracht biedt beide partijen juridische bescherming en duidelijkheid. Voor de opdrachtnemer definieert het de scope van het werk, de betalingstermijnen en andere relevante voorwaarden. Voor de opdrachtgever creëert het een juridisch kader waarbinnen de geleverde diensten moeten voldoen aan de gestelde verwachtingen. Deze overeenkomst bevordert een gezonde samenwerking waardoor mogelijke problemen worden voorkomen.

Wat staat er in een overeenkomst van opdracht?

Er zijn verschillende elementen die in ieder geval in een overeenkomst van opdracht moeten staan. Een aantal hiervan zijn hieronder beschreven:

  • Identificatie van de partijen: Het duidelijk benoemen van de opdrachtgever en opdrachtnemer is essentieel. Hierbij moeten ook de officiële bedrijfsnaam en contactgegevens benoemd worden.
  • Omschrijving van de opdracht: Definieer nauwkeurig de uit te voeren opdracht en de te leveren diensten. Beschrijf zo specifiek mogelijk de verwachtingen en taken om misverstanden te voorkomen.
  • Termijnen en planning: Stel duidelijke termijnen vast voor de oplevering van het werk. Op deze manier wordt een realistische planning gecreëerd.
  • Vergoeding en betalingsvoorwaarden: Beschrijf de vergoeding voor het voltooien van de opdracht en de voorwaarden voor betaling.
  • Beëindiging clausules: Voeg clausules toe die de voorwaarden voor vroegtijdige beëindiging van de opdracht beschrijven.


Een overeenkomst van opdracht vormt een fundamentele basis voor een succesvolle samenwerking tussen twee partijen. Het is daarom belangrijk dat deze zo aandachtig mogelijk wordt opgesteld. Het is echter begrijpelijk dat je als ondernemer hier niet altijd de kennis of tijd voor hebt. Kies er daarom voor om je overeenkomst van opdracht door een externe partij op te laten stellen. Deze zullen ervoor zorgen dat alles wat erin moet staan, er ook staat, om zo mogelijke toekomstige problemen te voorkomen. Laat bijvoorbeeld een overeenkomst van opdracht opstellen door VeiligDoen, waarvan je binnen drie werkdagen het document al toegestuurd krijgt. Op deze manier kan de opdracht zo snel mogelijk beginnen!

Gerelateerde berichten

Het Slimme Verwarmen: De Gids voor het Kopen van Houtpellets

Met de toenemende nadruk op duurzame energie en milieuvriendelijke verwarmingsoplossingen, is het kopen van houtpellets een aantrekkelijke optie...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden