Scholing en ontwikkeling binnen de mkb

Geplaatst op

De mkb is een brede sector en kan dan zo nu en dan wel een steuntje in de rug gebruiken. Wanneer het gaat om arbeid en scholing is het dan ook de overheid die verschillende subsidies kan aanbieden. Zo heb je onder andere de SLIM subsidie, het MKB Idee, en het Praktijkleren. Wat deze subsidies precies inhouden zullen we verder in dit blog bespreken.

De SLIM regeling

Wanneer je je als bedrijf meer wilt inzetten op scholing en ontwikkeling is de SLIM subsidie misschien wel iets voor jou. SLIM staat voor Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen en je kunt de regeling dan ook aanvragen voor verschillende projecten. Een SLIM subsidie aanvragen kan voor het volgende: een project waarbij het gaat om het doorlichten van de onderneming om een ontwikkel- of opleidingsplan te realiseren om op die manier de scholingsbehoefte in kaart te brengen, het ontwikkelen van methoden die medewerkers stimuleer hun kennis en vaardigheden te ontwikkelen en verbeteren tijdens het werk, het krijgen van adviezen over de loopbaan en ontwikkeling van werknemers binnen de onderneming, en als vierde project geldt het aanbieden van leerplaatsen in de praktijk voor een bedrijfsopleiding.

MKB Idee

MKB Idee is de subsidie voor degene die graag wilt investeren in het personeel. Het gaat hierbij om het verbeteren van de kennis en vaardigheden van het personeel. Het kan nog wel eens lastig zijn om ervaren medewerkers nieuwe kennis bij te doen, of veranderende informatie bij te brengen. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan het bijbrengen van nieuwe digitale vaardigheden. Zo zijn er nog wel meer belemmeringen die aan de weg kunnen komen bij het bijbrengen van kennis aan het personeel. Het MKB Idee is er juist om dit soort belemmeringen uit de weg te doen. Het MKB Idee heeft dan ook betrekking op projecten die bedoeld zijn om oplossingen te bedenken om zo het personeel toch de juiste kennis en vaardigheden bij te brengen.

Praktijkleren

Wanneer je als bedrijf minder bezig bent met de scholing van het eigen personeel en meer focust op het opleiden van scholieren en studenten, dan is de subsidie Praktijkleren misschien wel geschikt voor jouw onderneming. Om in aanmerking te komen met de subsidie dien je dus leerwerkplekken aan te bieden. Met deze subsidie is het dan ook de overheid die wilt laten blijken dat het belangrijk is o0m te investeren in de toekomstige beroepsbevolking. Door het aanbieden van dit soort leerwerkplekken kunnen scholieren en studenten zich namelijk beter voorbereiden op de arbeidsmarkt. Daarnaast is het ook een voordeel voor werkgevers. Zij beschikken daarna namelijk over beter opgeleid personeel!

Gerelateerde berichten

Hoe weet je of een baan bij je past?

Als je moeite hebt met het vinden van vacatures Rotterdam, weet je misschien nog steeds niet of de baan bij je past. In een ander geval kun je je...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden