Tips bij een inspectie voor brandveiligheid

Geplaatst op

De meeste bedrijven begrijpen de reden waarom er regelmatig inspecties van de brandblusinstallaties uitgevoerd worden, maar veel bedrijven vragen zich af waarom ze niet door de inspectie zouden kunnen komen. Immers, een brandblusser wordt zelden gebruikt, dus hoe kan het materiaal onderhoud nodig hebben?

De kans is groot dat je elke dag een brandblusser ziet, maar hoe goed kijk je ernaar? Zelfs één deuk in de tank kan de werking verminderen. Volgens onderzoek is bijna 30 procent van de brandblussers niet in orde. Vijf belangrijke defecten komen naar voren waardoor bedrijven een inspectie van de brandveiligheid niet doorstaan.

Onzichtbare schade

Corrosie of schade kan zich na verloop van tijd voordoen in moeilijk zichtbare delen van de brandblusser, bijvoorbeeld in de tank. Bij een grondige inspectie komt dit issue naar voren. Zorg ervoor dat de brandblussers in je bedrijf vrij zijn van deuken, roest of andere gevaren.

Verstoppingen spuitgedeelte

Potentiële verstopping van de slang of beschadiging van de O-ringen kan na verloop van tijd optreden, waardoor een brandblusser in een noodsituatie nutteloos is. Verwijder de slang in zijn geheel om deze te controleren op onregelmatigheden. Schaf tijdig een nieuw spuitgedeelte aan wanneer het nodig lijkt.

Mogelijke lekkages

Of het nu groot of klein is, door een lek is de brandblusser onbruikbaar. Iedereen kan de manometer controleren om vast te stellen of er een lek is. Als er echter geen manometer is, heb je een vakman nodig om de compressie te controleren.

Slijtage/verkleuring van etiketten

Etiketten zijn van vitaal belang bij het bestrijden van brand, omdat ze instructies bevatten voor het gebruik van de brandblusser. Ze geven ook belangrijke informatie over de onderhoudshistorie van het apparaat, dit is belangrijk voor inspectieprofessionals. Zodra de brandblusserinspectie voltooid is, worden de labels bijgewerkt en wordt er een extra certificeringslabel aangebracht. Check daarom altijd voor de inspectie of het label goed leesbaar is.

Hervullen

Zodra een brandblusser, zelfs gedeeltelijk, wordt gebruikt, moet deze onmiddellijk worden gevuld. Anders loop je grote risico’s bij een mogelijke brand. Zorg ervoor dat er direct actie wordt ondernomen wanneer een brandblusser is gebruikt.

Hoewel dit veelvoorkomende redenen zijn waarom bedrijven de brandinspecties niet doorstaan, zijn er andere mogelijke gevaren die niet in de lijst zijn opgenomen. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de actuele regelgeving, aangezien er regelmatig updates plaatsvinden.

Mocht de brandveiligheid in je bedrijf niet op orde zijn, dan kan de inspectie eisen dat er tijdelijk een brandwacht wordt ingehuurd om de veiligheid te garanderen. Deze dienen aanwezig te blijven totdat er voldoende voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Neem dus maatregelen als één van bovenstaande defecten naar voren komen in je bedrijf.

Gerelateerde berichten

Innoveer Uw Verkeersmanagement met Erdi: Verkeerspollers en Kentekenherkenning

In de steeds veranderende stedelijke landschappen is het beheer van verkeer en veiligheid een voortdurende uitdaging. Erdi Verkeerstechniek staat in...

Lees meer

Uw Opslagoplossingen in Noord-Holland: Wormerveer en Purmerend

Bij het zoeken naar een flexibele en betrouwbare opslagruimte in Noord-Holland, zijn zowel Wormerveer als Purmerend populaire opties voor...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden