Tips om een begroting op te stellen voor je onderneming

Geplaatst op

Als je een eigen onderneming hebt zul je na verloop van tijd een begroting moeten maken. Er zijn verschillenden redenen waarom het erg balangrijk is dat je een begroting opstelt voor je onderneming. Een begroting zorgt er bijvoorbeeld voor dat er meer overzicht is in je financiële zaken. 

Maak gebruik van een template 

Wanneer je voor het eerst een begroting moet opstellen weet je misschien niet eens hoe zo’n begroting er precies uit moet zien. Om het overzichtelijk te houden is het handig om gebruik te maken van een template. Zo’n template zorgt ervoor dat jij weet waar je wat neer moet zetten en op die manier blijft het overzichtelijk.  

In een template staan vaak al een aantal punten die je zeker in je begroting op moet nemen. Voor de uitgaven kunnen er veel verschillende soorten zijn, belangrijk is om alles zo gedetailleerd mogelijk op te schrijven. Door dit te doen kun je veel makkelijker kijken waar je bijvoorbeeld wat in zou kunnen minderen als je te weinig inkomsten hebt vergelijken met je uitgaven. Zo zou je op een begroting al snel kunnen zien dat je misschien wel teveel geld uitgeeft aan het kopen van verschillende spullen om zelf te gebruiken in je bedrijf. Dit zou je dan gemakkelijk kunnen minderen doordat het nu overzichtelijk op je begroting staat.  

Een begroting kun je ook gemakkelijk digitaal kunnen maken als je gebruik maakt van een planning en control cyclus

Kijk of je hulp kan krijgen van verschillenden partijen 

Als je moeite hebt met het opstellen van een begroting is het handig om hier misschien toch wat hulp bij te krijgen. Er zijn verschillende plekken waar je heen kan gaan als je echt hulp nodig hebt. Het allerfijnst zou zijn als je iemand in je omgeving hebt die boekhouder of accountant is. Als je dit niet hebt zou je ook altijd aan iemand kunnen vragen die zelf ook een eigen onderneming heeft of hij jou kan helpen. Het is namelijk zo dat zij waarschijnlijk zelf ook weleens zo’n begroting hebben gemaakt. Als ook dat niet binnen jouw netwerk ligt zou je ook naar een professionele boekhouder of accountant kunnen gaan om te vragen of ze wellicht even tijd hebben om jou een stukje op weg te helpen.  

Er is een grote kans dat je ook veel kunt leren via het internet, als je goede research doet is er best veel inhoudelijk te vinden over het opstellen van een begroting. 

Zorg voor een realistische begroting 

Wat ook zeker niet te missen is, is dat je jouw begroting realistisch maakt. Het is namelijk zo dat als je een begroting maakt je dit gaat gebruiken om een duidelijk financieel inzicht te krijgen, als je dit dan mooier maakt dan het eigenlijk is krijg je een verkeerd beeld en kun je al snel in de problemen raken. Om ervoor te zorgen dat je nog steeds een realistische en overzichtelijke begroting maakt ondanks dat je meerdere projecten tegelijk hebt lopen is project portfolio management een handige tool. 

Gerelateerde berichten

Hoe weet je of een baan bij je past?

Als je moeite hebt met het vinden van vacatures Rotterdam, weet je misschien nog steeds niet of de baan bij je past. In een ander geval kun je je...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden