Tips voor brandpreventie in bedrijven

Geplaatst op

Een brand in uw bedrijf is een dubbele klap. Neem maatregelen om brand te voorkomen.

Wat zijn enkele brandpreventietips voor uw bedrijf?

Een brand kan ernstige schade toebrengen aan bedrijfsuitrusting, materialen en structuren. Als bedrijfseigenaar kunt u de kans op brand- en rookschade verkleinen door aandacht te besteden aan brandrisicobeoordeling, brandpreventie en opleiding van het personeel. Hier zijn drie tips om u te helpen:

Beoordeel het risico op brandgevaar

Raadpleeg handboeken en andere publicaties over de brandveiligheidsvoorschriften die gelden voor bedrijven. Als uw lokale overheid dit aanbiedt, is een bezoek van een brandweercommandant een goede stap voor uw brandpreventieplan. Als een bezoek van een brandweercommandant niet mogelijk is, vraag dan om advies van de beheerder van uw gebouw over de beoordeling van het brandrisico op de werkplek.

Zorg voor brandbeveiligingsapparatuur

Als u over een automatisch sprinklersysteem beschikt, biedt dit de primaire brandbeveiliging voor uw bedrijf.

Standaard brandveiligheidspraktijken vragen om rookmelders en brandblussers op elke verdieping. De werknemers moeten weten waar de brandblussers zich op elke verdieping bevinden.

U kunt het best kiezen voor multifunctionele brandblussers, waarmee u de meeste kleine branden gemakkelijk kunt blussen zonder kortsluiting te veroorzaken in uw elektronica.

Voorzie uw werknemers van een noodpakket met flessen water, een zaklamp en een vluchtmasker om rookinhalatie tegen te gaan.

Tip: Controle en Onderhoud Droge blusleidingen

Tips voor de brandveiligheid van uw werknemers

Uw werknemers maken niet alleen deel uit van uw team, ze zijn ook essentieel voor uw bedrijf. Deze tips kunnen helpen voorkomen dat ze gewond raken bij een brand.

Brandplan. Zorg ervoor dat uw werknemers weten wat ze moeten doen in geval van brand, inclusief het onmiddellijk bellen van 911. Houd ten minste eenmaal per jaar een brandoefening om uw werknemers bewust te maken van het brandveiligheidsprotocol op uw werkplek.

Zorg voor een veiligheidsfunctionaris. Wijs een persoon aan als de brandpreventiemedewerker van uw kantoor. Hij/zij zal onder meer vluchtroutes en ontmoetingsplaatsen voor werknemers opstellen, en al uw veiligheidsplannen, -uitrusting en -informatie up-to-date houden.

Installeer een Sprinklersysteem. Sprinklersystemen zijn kosteneffectief en de beste manier om de verspreiding van een brand in een bedrijf tegen te gaan. Goed geïnstalleerde en onderhouden systemen zijn volgens onderzoek voor 95% effectief.

Laat ruimte voor apparaten. Laat wat ruimte achter apparaten die warm worden, zoals koffiezetapparaten en computers, zodat ze kunnen afkoelen. Houd al uw zakelijke apparaten uit de buurt van brandbare materialen, zoals papier of stof. Indien mogelijk, haal de stekker van deze apparaten aan het eind van de dag uit het stopcontact, aangezien de meeste bedrijfsbranden na de normale bedrijfstijden ontstaan.

Vervang regelmatig de bedrading. Controleer elektriciteitssnoeren regelmatig op rafels, kapotte connectoren of gescheurde isolatie. Deze moeten onmiddellijk worden vervangen. Gebruik slechts één verlengsnoer per stopcontact en volg de aanbevelingen van de fabrikant voor maximale wattage bij gebruik van stekkerdozen. Vermijd “octopusbedrading”, wanneer draden en stekkers rond één stopcontact slingeren, want dat kan leiden tot overbelasting.

Uitgelicht: Noodverlichting Bouwbesluit Verplicht? Eisen Nooduitgang Verlichting

Evacuatieplan. Hang in grotere gebouwen een evacuatieplan op verschillende plaatsen rond de werkplek op. Neem nooit liften op in een evacuatieplan; gebruik altijd de trap. Bedrijven met gehandicapte werknemers moeten een gedetailleerd evacuatieplan opstellen voor werknemers die in geval van nood extra hulp nodig hebben.

Eerste Hulp. In geval van brandverwondingen moeten uw werknemers op de hoogte zijn van de locatie van de EHBO-kit, die daar moet worden bewaard waar mogelijke gevaren het meest kunnen optreden, zoals in de keuken.

Gerelateerde berichten

Hoe weet je of een baan bij je past?

Als je moeite hebt met het vinden van vacatures Rotterdam, weet je misschien nog steeds niet of de baan bij je past. In een ander geval kun je je...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden