Veel gemaakte juridische fouten door kleine bedrijven

Geplaatst op

Kleine bedrijven maken vaak juridische fouten, waarvan sommige rampzalig en moeilijk te herstellen kunnen zijn. De oorzaak hiervan is vaak onwetendheid en een gebrek aan ervaring met juridische vraagstukken. In dit blog benoemen we een aantal van die problemen om je te helpen voorkomen dat je zelf dezelfde fouten maakt.

Geen goede schriftelijke afspraken

Zet al je belangrijke zakelijke afspraken schriftelijk vast. Mondelinge afspraken zijn meestal moeilijk af te dwingen en laten je geen verhaalsmogelijkheden voor schadevergoeding of gerechtelijke stappen. Zorg ervoor dat je contracten goed doordacht zijn, in jouw voordeel zijn opgesteld en je flexibiliteit en bescherming bieden.

Onduidelijke verwachtingen en regels voor medewerkers

Zorg ervoor dat je werknemers erkennen dat ze “naar believen” werknemers zijn, wat betekent dat ze te allen tijde kunnen stoppen of worden beëindigd zonder dat je bedrijf aan aansprakelijkheid wordt blootgesteld.  Informeer je medewerkers dat discriminatie, seksuele intimidatie en andere illegale handelingen niet worden getolereerd.

Geen ervaren bedrijfsjurist krijgen

Elke groeiende onderneming wordt geconfronteerd met problemen die de diensten van een ervaren advocaat vereisen.  Kwesties zoals aandelenoptieplannen, onderhandelingen met werknemers, staats- en federale belastingkwesties, en intellectuele eigendomsrechten vereisen allemaal een bedrijfsjurist met ervaring in het vertegenwoordigen van startende en opkomende bedrijven. Gespecialiseerde advocaten zullen meer in rekening brengen dan allround advocaten doen, maar op de lange termijn zal het geld dat je uitgeeft aan ervaring je tijd, ergernissen en geld besparen.

Het starten van het bedrijf als een vof in plaats van een bv

Volgens de wetgeving van veel landen zijn partners gezamenlijk aansprakelijk voor de schulden en verplichtingen in een vennootschap onder firma. Als het bedrijf een probleem ondervindt, lopen al je investeringen in het bedrijf – evenals al je persoonlijke bezittingen – gevaar. Juridische opties zoals vennootschappen, LLC’s en commanditaire vennootschappen kunnen je helpen je aansprakelijkheid te vermijden.

Betrokken raken bij rechtszaken

Proceskosten kunnen astronomisch zijn, en ze kunnen snel tijd en middelen van het management afleiden. Overweeg alternatieve manieren van geschillenbeslechting, zoals bemiddeling of arbitrage. Of, als er een redelijk aanbod tot schikking beschikbaar is, denk er serieus over na om het te nemen in plaats van meer tijd door te brengen in een rechtszaak. Probeer in al je contracten een arbitragebeding op te nemen.

Gerelateerde berichten

Hoe weet je of een baan bij je past?

Als je moeite hebt met het vinden van vacatures Rotterdam, weet je misschien nog steeds niet of de baan bij je past. In een ander geval kun je je...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden