Wat doet een certificeringsbureau?

Geplaatst op

Met een onafhankelijk certificaat van de door u aangeboden producten en diensten kunt u aantonen kwaliteit te leveren op het gebied van zaken als arbeidsomstandigheden, kwaliteit en milieu. Wilt u met uw onderneming dit kunnen aantonen met een certificaat, schakel dan een certificeringsbureau in om u te helpen een effectievere en meer efficiënte bedrijfsvoering te hanteren.

Omstandigheden, kwaliteit en milieu

De specialisten van het certificeringsbureau kennen verschillende branches en kunnen ervoor zorgen dat u gecertificeerd wordt. Een certificeringsbureau is onafhankelijk, maar denkt uiteraard wel met u mee. Het certificeringsbureau doet audits op plaatsen waar uw personeel aan het werk is en beslist op basis van hun ervaringen en kennis of u in aanmerking komt voor een certificaat. Het certificeringsbureau is uitstekend thuis op het gebied van arbeidsomstandigheden, kwaliteit en milieu en kan de certificeringen voor elke organisatie in orde maken.

Laat zien dat u aan bepaalde eisen voldoet

Bij de goegemeente zijn met name de Vca-certificeringen bekend, net als de CO2-certificeringen die steeds belangrijker worden. Daarnaast zal ook de ISO 9001-certificering u ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Bent u in het bezit van een certificaat, dan toont u aan specifieke vereisten te voldoen, wat professionaliteit uitstraalt. Dit kunnen eisen zijn op het gebied van veiligheid maar ook van duurzaamheid of kwaliteit. Ook vanuit de overheid wordt de uitgifte van certificaten en keurmerken steeds meer bevorderd.

Ook overheid staat achter uitgifte certificeringen

Wat is certificering? Dat is het schriftelijk vastleggen dat een specifiek product, proces, persoon, kwaliteitssysteem of dienst voldoet aan bepaalde eisen. Als consumenten en bedrijven keuzes moeten maken tussen aanbieders, dan spelen certificeringen een grote rol en zullen ze bij geen onderscheid altijd kiezen voor het bedrijf dat gecertificeerd is. De rol van de overheid in relatie hot het certificeringsbureau is dat de overheid de betrouwbaarheid van keurmerken en certificaten bevordert, door onder meer het geven van algemene informatie over deze certificeringen. Daarnaast worden bepaalde certificaten extra onder de loep genomen via bijvoorbeeld het Voedingscentrum.

Veiligheid

Nu is het zo dat iedere partij certificaten en keurmerk zou kunnen afgeven. U moet als u met professionals in zee wilt gaan op zoek naar zogenaamde CI’s, certificerende instellingen. Voor de afgifte van bepaalde certificaten en keurmerken kan een CI een accreditatie aanvragen; dan geldt er een garantie dat het product of dienst aan de gestelde eisen voldoet. Kiest u voor een CI, dan kiest u voor onafhankelijk en deskundig.

 

Een erkend certificeringsbureau wordt door de RvA – de Raad van Accreditatie- beoordeelt volgens de internationale normen. Via het RvA is ook en overzicht verkrijgbaar van alle geaccrediteerde instellingen. In bepaalde gevallen eist de overheid dat producten of diensten een certificaat hebben. Dan draait het vooral om de veiligheid van dat product of dienst, voordat deze in de handel terecht komt. Deze verplichte certificeringen kunnen ook alleen door CI’s uitgegeven worden, als deskundige en onafhankelijke instelling. In Nederland en in alle andere EU-landen is er een nationale accreditatie instelling, in Nederland is dat dus het al eerder genoemde RvA. Deze instellingen werken in Europees opzicht weer samen binnen de European Co-operation for Accreditation. Voor een erkend certificeringsbureau kunt u bijvoorbeeld terecht bij Normec Certification.

Gerelateerde berichten

Hoe weet je of een baan bij je past?

Als je moeite hebt met het vinden van vacatures Rotterdam, weet je misschien nog steeds niet of de baan bij je past. In een ander geval kun je je...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden