Wat doet een incasso advocaat?

Geplaatst op

Als je openstaande facturen niet worden betaald, is het mogelijk een incassobureau, een gerechtsdeurwaarder of een incasso advocaat in te schakelen. Waarin onderscheidt een advocaat zich van de andere partijen? We bespreken de extra bevoegdheden van een incasso advocaat.

 

Erkende beroepen

Zowel de deurwaarder als de incasso advocaat heeft een officieel erkend beroep. De rechten en plichten bij het innen van een openstaande factuur zijn vastgelegd en de beroepsgroep kent vaste voorschriften. Niet iedereen kan zich zomaar uitgeven voor deurwaarder of advocaat. Een incassobureau is daarentegen wel vrij op te richten en deze hebben dan ook minder bevoegdheden.

 

Mogelijkheden om een betaling te realiseren

Alle drie de partijen mogen openstaande facturen innen en kunnen buitengerechtelijke middelen inzetten. Een aanmaningsbrief kan afkomstig zijn van zowel een incassobureau, een gerechtsdeurwaarder of een incasso advocaat.

 

De voordelen van een incasso advocatenkantoor

Het inschakelen van een advocaat heeft verschillende voordelen ten opzichte van de andere partijen. Deze komen voornamelijk naar voren bij het gerechtelijke incassotraject. Incasso advocaten kunnen beslag leggen op de rekeningen en goederen van de niet-betalende partij. Een ander middel dat een advocaat kan inzetten is de faillissementsaanvraag. Beiden methodes voeren de druk op bij de tegenpartij om zo snel mogelijk tot betaling over te gaan.

 

Verplichting tot het inschakelen van een incasso advocaat

In verschillende situaties is het verplicht een incasso advocaat in te schakelen. Bij vorderingen tot 25.000 euro is het mogelijk om zelf te procederen, bij bedragen daarboven is het verplicht een advocaat in de arm te nemen. Vandaar dat advocatenkantoren vaak ingeschakeld worden bij zakelijke vorderingen. Bij business-to-business transacties spelen vaak ook andere factoren mee bij het uitblijven van een betaling. Vandaar dat het in deze situaties zeker aan te bevelen is een advocaat met de benodigde expertise in incasso’s de inning van een vordering over te laten nemen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden