Wat is anonimiseren?

Geplaatst op

Anonimiseren een term waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord en dat is begrijpelijk. Het is namelijk een nieuwe term en anonimiseren is een van de meest veilige manieren om privacygevoelige gegevens te beschermen. Persoonsgegevens die voldoende geanonimiseerd zijn vallen niet meer onder de AVG wet- en regelgeving. Dit betekent dat je deze voor ieder doel mag gebruiken, maar wat is het nu precies. En hoe zorg je ervoor dat je data goed kunt anonimiseren? In dit artikel gaan we hier uitgebreid op in, zodat je er meer over te weten komt.

Hoe werkt anonimiseren?

Anonimiseren is een proces waarbij je ervoor zorgt dat de gegevens van een persoon op een manier aangepast worden. Zodat deze niet gebruikt kunnen worden voor het identificeren van de betreffende persoon. Anonimiseren kan zo makkelijk gegevens onleesbaar maken, bijvoorbeeld door met een stift de geboortedatum van een persoon door te strepen. Je ziet dit veel voorkomen in documenten, maar ook in de digitale wereld wordt deze methode regelmatig toegepast. De keerzijde is dat je de gegevens niet meer kunt gebruiken omdat het letterlijk niet meer te lezen is. Voor sommige onderzoeken is de datum wel van belang en andere onderzoeken weer niet. Op deze manier kan anonimiseren ervoor zorgen dat derde partijen de persoonlijke gegevens niet kunnen gebruiken.

Waarom anonimiseren?

Er zijn over het algemeen twee diverse redenen waarom organisaties gebruikmaken van deze methode. Zo vinden organisaties het steeds belangrijker om gegevens van personen te beschermen en te verwerken. Ook doen bedrijven het zodat ze voldoen aan de wet- en regelgeving van de AVG wetgeving. De AVG stelt namelijk strikte eisen aan het werken met persoonsgegevens, zo mag je deze niet zomaar verzamelen en verwerken zonder een goede reden. Het voordeel van anonimiseren is dat de gegevens voldoende anoniem zijn en niet meer onder deze regelgeving vallen. Er kan namelijk geen persoon meer geïdentificeerd worden vanuit de geanonimiseerde dataset. Wel is het van belang dat je een persoon voldoende anonimiseert, zodat je zeker weet dat de persoon niet te herleiden is. De naam van de persoon is dan wat de meeste bedrijven anonimiseren.

Gerelateerde berichten

Innoveer Uw Verkeersmanagement met Erdi: Verkeerspollers en Kentekenherkenning

In de steeds veranderende stedelijke landschappen is het beheer van verkeer en veiligheid een voortdurende uitdaging. Erdi Verkeerstechniek staat in...

Lees meer

Uw Opslagoplossingen in Noord-Holland: Wormerveer en Purmerend

Bij het zoeken naar een flexibele en betrouwbare opslagruimte in Noord-Holland, zijn zowel Wormerveer als Purmerend populaire opties voor...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden