Wat is een transportvergunning?

Geplaatst op

Een transportvergunning, ook wel eurovergunning genoemd, is vereist wanneer je een verhuisbedrijf of koeriersdienst begint. De transportvergunning kan aangevraagd worden bij de NIWO (Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie). Wat houdt een transportvergunning precies in en waar heb je het precies voor nodig? Je leest het in dit blog.

 

Het aanvragen van de transportvergunning

Om in aanmerking te komen voor een transportvergunning dien je te voldoen aan meerdere voorwaarden. Eén daarvan is dat je in het bezit moet zijn van het ondernemersdiploma beroepsgoederenvervoer. Om deze diploma te behalen moeten er 6 examens met een voldoende afgesloten worden. Er zijn diverse instanties waar je terecht kunt voor het oefenen voor de examens.

Andere voorwaarden voor het aanvragen van een transportvergunning zijn dat je betrouwbaar, kredietwaardig en vakbekwaam bent. Deze voorwaarden lichtten we hieronder verder uit:

Kredietwaardigheid

Bedrijven die in aanmerking willen komen voor een transportvergunning worden door de NIWO beoordeeld op hun kredietwaardigheid. Er wordt gekeken naar het eigen vermogen van de onderneming, waarbij een bedrijf een “risicobedrijf” vormt wanneer het totale vermogen voor minder dan 20% bestaat uit eigen vermogen. Het bedrijfsvermogen dient minstens € 9.000.- te zijn bij één vervoersmiddel, waarbij er € 5.000,- per extra vervoersmiddel wordt meegerekend.

Betrouwbaarheid

Naast kredietwaardigheid wordt er ook gekeken naar betrouwbaarheid; de ondernemer moet een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) die niet ouder is dan 2 maanden kunnen overleggen. Er zijn 2 verschillende soorten VOG: de VOG-np (VOG-natuurlijke personen) en VOG-rp (VOG-rechtspersonen). Wanneer er sprake is van een rechtspersoon zoals bij een B.V. of VOF) moet een VOG-rp worden overlegd. Bij een eenmanszaak volstaat een VOG-np.

Vakbekwaamheid

Als laatste voorwaarde dient de ondernemer vakbekwaam te zijn. Dit wordt getoetst aan de hand van de genoemde 6 examens, welke over de volgende onderwerpen gaat:

  • Calculatie
  • Bedrijfsnamagement
  • Personeelsmanagement
  • Financieel management
  • Wegvervoer goederen deel 1
  • Wegvervoer goederen deel 2

Binnen een bedrijf dient minstens één leidinggevende in bezit te zijn van een transportvergunning.

Gerelateerde berichten

Innoveer Uw Verkeersmanagement met Erdi: Verkeerspollers en Kentekenherkenning

In de steeds veranderende stedelijke landschappen is het beheer van verkeer en veiligheid een voortdurende uitdaging. Erdi Verkeerstechniek staat in...

Lees meer

Uw Opslagoplossingen in Noord-Holland: Wormerveer en Purmerend

Bij het zoeken naar een flexibele en betrouwbare opslagruimte in Noord-Holland, zijn zowel Wormerveer als Purmerend populaire opties voor...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden