Hoe werkt een herstructurering van een bedrijf?

Geplaatst op

Er kunnen verschillende redenen zijn om ervoor te kiezen een bedrijf te herstructureren. Zo kan het zijn dat je van een eenmanszaak bijvoorbeeld naar een bv wilt. Dit doe je vaak omdat je dan zelf meer veiligheid hebt. Ook zou het kunnen dat je samen gaat werken en daardoor iets moet herstructureren. Hoe herstructureren precies werkt lees je hier! 

Begin met een analyse van de huidige situatie binnen je bedrijf 

Wat je als eerste moet doen is de situatie hoe die nu is analyseren. Je moet voor jezelf duidelijk hebben hoe alles nu verdeeld is binnen je bedrijf. Denk er bijvoorbeeld aan wat de kosten zijn die je maakt, maar ook wat de ontvangsten zijn. Ook is het belangrijk om na te gaan of je bedrijf goed functioneert. Dit zou je kunnen doen door met andere bedrijven in dezelfde branche te vergelijken. Zitten jullie nou helemaal niet op een lijn en blijkt de ander het een stuk beter te doen, dan weet je dat je iets moet veranderen. Ook je personeel is belangrijk om mee te nemen in deze analyses. Doet iedereen wat die moet doen of zijn er mensen die nu eigenlijk niet de functie hebben die het beste bij hun zou passen? Dit zijn ook dingen die je bij een herstructurering zou kunnen veranderen. Ook moet je nadenken of je al je personeel kan houden, misschien is het voor het bedrijf beter om sommige mensen niet mee te nemen na de herstructurering.  

Ga over op een nieuw plan 

Als het duidelijk is hoe het nu binnen je bedrijf gaat kun je over gaan op een nieuw plan. Het is belangrijk dat je de sterke punten binnen je bedrijf bewaard en de zwakke punten laat gaan. Als je dit goed weet aan te pakken kun je jouw bedrijf weer helemaal doen opleven.  

Zo kan het zijn dat je al routine hebt om altijd een bepaalde opdracht op een manier te doen, maar kan dat ook efficiënter. In zo’n situatie is het sterk aan te raden om dit ook daadwerkelijk te veranderen. Ook financieel gezien kan er waarschijnlijk wel het een en ander aangepast worden om het te verbeteren. Dit is dan ook iets wat je bij de herstructurering gaat doen. 

Wat je bij een herstructurering nou precies moet doen 

Zodra je weet dat je wilt gaan herstructureren is het belangrijk dat je contact opneemt met meerdere mensen. Zij zullen je vervolgens gaan ondersteunen waar dat nodig is. Een notaris kan bijvoorbeeld erg belangrijk zijn om van een eenmanszaak naar een bv te gaan bijvoorbeeld. Hekkelman heeft hier ervaring mee en zou je goed kunnen helpen. Herstructurering kan voor veel chaos zorgen. Er zullen altijd werknemers zijn die niet blij zijn met de veranderingen binnen het bedrijf. Daarom is het belangrijk dat je het op een duidelijke en rustige manier brengt, waarbij je probeert duidelijk te maken dat het zal zorgen voor verbetering. Als je werknemers moet ontslaan zal dit nog wel erger zijn, dan is het aan te raden advies te vragen van bijvoorbeeld een hrm’er. 

Gerelateerde berichten

Hoe weet je of een baan bij je past?

Als je moeite hebt met het vinden van vacatures Rotterdam, weet je misschien nog steeds niet of de baan bij je past. In een ander geval kun je je...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden