Tips voor een ergonomische thuiswerkplek voor jezelf of je werknemers

Geplaatst op

Werkend Nederland werkt tegenwoordig steeds meer thuis. De voordelen om vanuit je eigen huis te werken zijn groot, maar dit kan ook vervelende gevolgen met zich meebrengen. Met een verkeerd ingerichte thuiswerkplek liggen rug-, nek- en armklachten op de loer. Ook thuis is het van belang om in een ergonomische werkomgeving te werken. Het verbetert je werkhouding én gezondheid. Echter wordt het samenstellen van een thuiswerkplek vaak onderschat. Daarom zetten we hieronder een aantal adviezen voor je op een rijtje.

Je keukentafel gebruiken?

Het is onverstandig om de keukentafel als bureau te gebruiken. Deze is niet gemaakt voor ontspannen thuiswerken. De keukentafel heeft een vaste hoogte en is niet verstelbaar. Er bestaat een grote kans dat je aan de keukentafel een verkeerde houding aanneemt en je constant met opgetrokken schouders werkt. Opgetrokken schouders worden ook veroorzaakt door een lage zithoogte van de keukenstoel, die eveneens niet in hoogte verstelbaar is. Juist de stoel is het uitgangspunt voor het bepalen van de correcte hoogte van je bureau.

Zitproblemen oplossen

De beste stoel om op te werken is een ergonomische bureaustoel. Deze zitoplossing vermindert lichaamsbelasting en voorkomt klachten, omdat de bureaustoel zich aanpast aan jouw lichaam en zithouding. De stoel reageert flexibel op lichaamsbewegingen en ondersteunt waar nodig. Het zijn perfecte eigenschappen om de juiste hoogte van je bureau te bepalen. Maar hoe bepaal je die? De stoel ondersteunt beide bovenbenen en je voeten moeten plat op de grond kunnen. Daarnaast dienen de leuningen een hoogte te hebben ter ondersteuning van je onderarmen en ontspanning van je schouders. De hoogte van je bureau kun je vervolgens gelijkstellen aan de armleuningen. 

Monitor, toetsenbord en muis

Denk ook na over je beeldscherm. Dubbelgevouwen werken achter je laptop ga je voelen in je nek, schouders en armen. Een losse monitor aansluiten op je laptop is daarom geen overbodige luxe. Een andere optie is het gebruikmaken van een laptopstandaard. Hiermee kun jij je laptop op de juiste hoogte zetten. Verder raden we je aan om een los toetsenbord en muis te gebruiken. Dit voorkomt eveneens vervelende nekbelasting en bevordert je werkhouding. 

Zorg voor daglicht en planten

Tot slot is de ruimte van je thuiswerkplek van belang. Bij voorkeur werk je in een afgezonderde ruimte met genoeg licht. Het is daarom aan te raden om je bureau bij het raam te plaatsen. Doe dit wel haaks op het raam om niet gehinderd te worden door fel zonlicht. Om je vitale thuiswerkplek helemaal af te maken kun je nog planten plaatsen. Planten zijn goed voor de luchtzuivering en luchtvochtigheid. Het wordt er bovendien nog een stukje gezelliger van.

Gerelateerde berichten

Hoe weet je of een baan bij je past?

Als je moeite hebt met het vinden van vacatures Rotterdam, weet je misschien nog steeds niet of de baan bij je past. In een ander geval kun je je...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden