Wat doet een boekhouder?

Geplaatst op

Een boekhouder is essentieel voor iedere onderneming. Ondernemers lopen vaak vast op de boekhouding. Het is een tijdrovende klus waar veel regels aan verbonden zijn. Besteed daarom de gehele of een deel van de boekhouding uit aan een boekhouder, zodat jij meer tijd over houdt voor andere werkzaamheden. In dit artikel wat een boekhouder voor jou kan betekenen.

1. Het bijhouden van de administratie

Het is mogelijk om naast je boekhouding de gehele administratie uit te besteden aan een boekhouder. De administratie bestaat uit veel meer dan alleen financiën: denk bijvoorbeeld ook aan zakelijke contracten en overeenkomsten. Je kunt er ook voor kiezen om een deel van de administratie uit te besteden en een deel zelf te doen.

Op zoek naar een boekhouder? Bekijk hier een overzicht van boekhouders in Antwerpen.

2. Het geven van financieel- en belastingadvies

Een boekhouder heeft goed inzicht in de financiële situatie van jou bedrijf. Daarnaast beschikt de boekhouder over de nodige kennis en ervaring om jou zo goed mogelijk te adviseren. Naast financieel advies, is de boekhouder op de hoogte van de regelgeving omtrent belastingadvies. Met behulp van een boekhouder doe jij op het juiste moment de investering en behaal je zoveel mogelijk belastingvoordeel.

3. Het doen van belastingaangifte

Naast adviseren doet een boekhouder ook de belastingaangifte. Als onderneming moet je meerdere soorten belastingaangifte doen. Het is belangrijk dat je aangifte correct en op tijd wordt aangeleverd bij de Belastingdienst. Wanneer dit niet gebeurt, riskeer je een boete.

4. Het opstellen van financiële rapportages

Een boekhouder is verantwoordelijk voor het opstellen van elle financiële rapportages van jouw onderneming. Dit is erg veel werk en vereist de nodige kennis. Denk bij financiële rapportages aan de volgende documenten:

  • Winst- verliesrekening
  • Balans
  • Ondernemingsplan
  • Jaarrekening
  • Jaarverslag

5. Begeleiding voor starters

Ben je net begonnen met je eigen onderneming? Een goed begin is het halve werk: zeker bij boekhouding. Zelfs voor de inschrijving bij de KvK begint het boekhouden al en zijn de adviezen van een boekhouder al relevant. Schakel als starter een boekhouder in voor het opzetten van je boekhouding.

6. Jaarlijkse controle

Wanneer jij je gehele of een groot deel van de boekhouding zelf doet, is het aan te raden om je boekhouding jaarlijks te laten controleren door een boekhouder. Hiermee voorkom je fouten en weet je het zeker dat jouw boekhouding klopt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden