Wat komt er kijken bij het hebben van een muziekgroep?

Geplaatst op

Veel mensen houden van muziek en een aantal van deze liefhebbers ziet het wel zitten om in de business aan de slag te gaan. Ze vormen dan een band of muziekgroep. Eigenlijk kun je zo’n band wel zien als een startup, zeker wanneer ze serieuze plannen hebben. Je kunt dan zelf heel veel doen om een fan base en bekendheid op te bouwen. Dat maakt het voor platenmaatschappijen een stuk gemakkelijker om je bij hun label te halen. In deze blog geven we je een aantal tips bij het managen van een muziekgroep. Vergeet niet promotiemateriaal voor je band met een productieprinter te laten drukken.

Een naam kiezen

Het kan een hele queeste zijn om een naam te verzinnen voor je band. Waarom? Simpelweg omdat veel goede bandnamen al bestaan. Je zult echt creatief moeten zijn om op een goede bandnaam te komen. Toch slagen nog veel mensen erin om een goede naam te verzinnen. We kennen de bekende namen wel: Radiohead, Machine head, Nirvana, Metallica, Red Hot Chilli Peppers, Backstreet Boys en noem ze allemaal maar op. Gelukkig zijn er niet echt regels bij het verzinnen van een naam, maar het is wel handig om een naam te kiezen die bij je stijl past. En daarvoor kun je weer kijken naar de namen die er gekozen zijn binnen de stijl waarin je werk. Je kunt ook kijken welke muziek je nu zelf precies maakt en wat je er mee wilt zeggen. Daarbij kun je ook een naam verzinnen. Het enige is dat de naam op een of andere creatieve manier moet kloppen.

Componeren

Voordat je kunt beginnen met andere dingen is het goed om wat muziek te hebben. Deze geeft richting en maakt enthousiast. Samen componeren of alleen het maakt allemaal niet uit, als het maar werkt en je nummers tot stand komen. Het hoeft ook helemaal niet snel, zolang je maar bezig bent en er wat nummers ontstaan.

Repeteren

Samen jammen, aan nummers schaven en repeteren. Het repertoire doornemen en verbeteren. Dit is de realiteit van een muziekgroep. Als je goed wilt worden moet je zeker 2 a 3 keer in de week repeteren. Zo raak je goed op elkaar ingespeeld. Het is belangrijk dat iedereen weet hoe het nummer gaat en dat het ritme strak gespeeld wordt. Als de nummers er helemaal in zitten, is het tijd voor de volgende stap.

Live uitvoering

Live muziek uitvoeren is voor veel muzikanten het grootste doel. Voor een publiek live spelen is voor hen een van de mooiste dingen die er bestaan. Vaak toeren bands langs verschillende clubs voor optredens. Dan raken ze gewend aan het spelen voor publiek en komen de nummers geleidelijk aan tot leven. Als je uit de oefenruimte komt zit het er wel in, maar het vloeit vaak nog niet. Dit komt door de context, die vrij statisch is. Live kunnen er in eens dingen gebeuren, waarbij een nummer op een niveau hoger gespeeld wordt qua intensiteit en voordracht.

Opnemen

Op een gegeven moment willen bands graag opnames maken om hun muziek vast te leggen, maar ook om een product te hebben dat ze kunnen gebruiken voor promotie voor hun optredens. Het is mogelijk om in een aantal dagen een album op te nemen, maar vaak gaan er een paar weken tot een half jaar overheen. Bij grote projecten met veel muzikanten kan het jaren duren. Een cd’s kun je zelf branden, maar ook laten drukken. Lp’s zijn weer populair en daar kun je ook je muziek op laten zetten. Dat is relatief kostbaar, maar wel erg gaaf. Tegenwoordig zie je ook steeds meer documentaires en concertfilms gemaakt worden van beginnende bands. Deze worden of door de band gemaakt of door beginnende filmmakers. Hoesjes kun je met productieprinters laten drukken bij een bedrijf.

Promotie

Wanneer de muziek er is, de opnames en de muziek volwassen klinken, dan is het tijd om de promotie uit te breiden. Er bestaan een aantal beproefde manieren om jezelf in de kijker te spelen:

  • Gedrukte flyers, vaak gemaakt met productieprinters door professionele bedrijven.
  • Facebook, Youtube, Soundcloud en Spotify, post je video’s en muziek op streaming platforms.
  • Stuur je muziek naar plantenmaatschappijen
  • Bel met diverse podia en festivals om je muziekgroep te promoten

Conclusie

Het is leuk om een band te hebben waar je actief in bent. De meeste muzikanten vinden het ontmoeten van verschillende mensen tijdens het rondtoeren erg leuk. Met een band heb je genoeg te doen, want er zijn tal van zaken die de aandacht verdienen: zoals het componeren, managen, repeteren en promotie.

Ontdek meer

Heb je naast je band of muziekgroep tijd over? Lees over de arbeidskansen in de technische sector en vind je droombaan. Ben je te vaak van huis door de band of heb je een groupie aan de haak geslagen? Dan hebben we hier wat essentiële tips voor je hoe je de scheiding van je vrouw kunt overleven.

Gerelateerde berichten

Hoe weet je of een baan bij je past?

Als je moeite hebt met het vinden van vacatures Rotterdam, weet je misschien nog steeds niet of de baan bij je past. In een ander geval kun je je...

Lees meer

Over ons

Check onze informatieve blogs voor interessante inzichten in het MKB en hoe daarin te slagen.

Contactgegevens

Via info @ sos-mkb.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden